zaterdag, oktober 16, 2021
Internet

Wat is bitcoin?

Steeds vaker in het nieuws komt het begrip bitcoin naar voren. Dat er weer een stijging is in de waarde van deze soort valuta of dat er weer iemand plotseling rijk werd door bitcoins te kopen. De snelle opkomst van Bitcoin zorgt voor veel onzekerheden en onduidelijkheden over de waarde in de toekomst. Sommige beweren dat bitcoin ‘ het ‘ ruilmiddel zal zijn in de toekomst en dat huidige bankbriefjes en geld zal verdwijnen uit de wereld. Andere beweren dat de bitcoin niet meer zal zijn dan een korte hype en dat de bitcoin na enkele jaren volledig zijn waarde verliest. Maar wat is bitcoin nou precies en wat kan je ermee? In deze blog vertellen we je meer over de bitcoin. Met alleen internet kan je bitcoins op de snelste manier online kopen. Voor de beste internetverbinding kan je een internet vergelijker gebruiken.

Wat is bitcoin?

Bitcoin is een virtuele munt met een soort computercode waar mensen een bepaalde waarde aan hechten. Bitcoin is gedecentraliseerd, wat inhoudt dat Bitcoin niet wordt uitgegeven door een centrale bank of land in de wereld. Ook heeft dus geen toezichthoudend orgaan dat zou kunnen ingrijpen als de Bitcoin beurs zou crashen. In de wereld zijn er maximaal 20.999.849,9769 bitcoins die bestaan. Er zullen niet meer of minder bitcoins bestaan. De bitcoins worden gecreëerd of ontwikkeld door mensen met krachtige computers die ingewikkelde berekeningen verrichten met hun computer. Die berekeningen zorgen ervoor dat mogelijk wordt voor de ‘ gewone ‘ gebruikers om transacties te kunnen doen met bitcoins.

De blockchain

Elke transactie die wordt gedaan met Bitcoin wordt bijgehouden in een groot virtueel boek: de blockchain. Deze blockchain wordt niet op een centrale plaats bijgehouden, maar is wereldwijd verspreid onder duizenden computers. De blockchain is een nieuw soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Alles transacties worden opgeslagen in blokjes in een groot netwerk van computers. Een nieuw blokje binnen de blockchain bevat altijd informatie over het vorige blokje, wat weer informatie bevat over het vorige blokje. Zo ontstaat een lange, onkraakbare, onveranderbare informatie ketting vandaar de naam de blockchain. De blockchain zou minder kwetsbaar moeten zijn voor mensen of groepen die hele systeem zouden willen platleggen.

Cryptomunten

Alle bitcoins zijn cryptomunten, maar niet alle cryptomunten zijn bitcoins. Naast Bitcoin bestaan er nog een hoop andere cryptomunten zogenaamde altcoins. Bekende bitcoins zijn Litecoin, Ethereum Ripple en Monero. Deze zogeheten altcoins hebben vaak een andere werking dat volgens dezelfde principes als Bitcoin. Omdat iedere altcoin uniek is, is het verstandig om eerst informatie op te zoeken waar de altcoins voor staan en waar het bedrijf dat achter de altcoin zit mee bezig is. Er zijn namelijk ook een aantal altcoins die na een korte verschijning opeens verdwijnen en oplichterij blijken te zijn.

Geen geld insteken als je het niet kan missen

De koersen van de cryptomunten gaan enorm snel op en neer waardoor het voor sommige gebruikers interessant kan zijn om hierin te investeren. Het is echter zo dat dit enorm risico gevoelig is en dat de kans groot is dat de waarde van de bitcoin helemaal naar 0 zakt waardoor jij je inleg kwijt bent. Investeer daarom alleen met vermogen dat je echt kan missen zodat jij nooit gedwongen hoeft te voelen om te verkopen op een slecht moment omdat je het geld nodig hebt.

Back To Top